Auberginegryta

En enkel auberginegryta, rent smakmässigt inspirerad av den traditionella turkiska rätten Imam bayilidi.
Av en slump blev denna rätt helt vegansk. Vilket kanske är bra för de veganer som eventuellt hittar hit via sökmotorer om jag skriver vegan tillräckligt mycket.

En stor aubergine
En burk hela tomater
Så pass mycket olivolja att hälsofreaks blir lite rädda.
Kikärtor
gul lök

kryddor:
Vitlök
honung, efter smak, beroende på tomaternas syrlighet.
“fem kryddor”, se tidigare poster.
en gnutta grönsaksbuljong, typ en kvarts tärning
salt
chili, torkad

Skiva auberginen, salta båda sidorna av skivorna. Låt det laka ur.

Fräs lök, femkryddor och vitlök på låg värme i olja. Kasta i tomaterna när löken är mjuk.  Ha i övriga kryddor också.

När tomaterna gottat i hop sig med löken och oljan, skölj auberginerna och lägg i dem. Jag brukar inte ha tålamod att låta auberginerna dra med salt i mer än en kvart men men det är bra att vänta längre. Häll på mer olivolja om det ser ut som att det behövs. Vid tvekan, häll på mer. Lägg gärna på ett lock för att sprida värmen.

Vänd på Auberginerna, låt de som tidigare var underst vara överst etc. Ha i en näve kikärtor eller två.

När Auberginerna är mjuka servera med en god öl och en god vitkålssallad. Njut av det fina vädret.