Experimentell Masala dosai

Nu ska vi ha riktigt kul! Bland mina favoriträtter alla kategorier finns Masala dosai. Det är en krisping fylld pannkaka med potatiscurryfyllning, som äts med en eller två såser, i Kerala ofta kokoschutney och linsröra.  I dag ska jag fokusera att få till själva dosan, alltså pannkakan. Jaghar aldrig gjort detta förut, så detta blogginlägg är lika mycket minnesanteckningar för min skull som för er.

Ingredienser:

Fyllning
3 potatisar
1 lök
2 morötter för syns skull
smör, två rejäla kluttar
vatten

5-krydda
Kockens Kryddor från rosengård Kofta masala
en halv buljongtärning
torkad koriander
torkad chili

Hacka grönsakerna, stek lök och kryddor på låg värme, häv vi potäterna när löken är mjuk.

Tillsätt morötter och typ 3 dl vatten, du kommer ha i mer vatten senare, det är bra om vattnet är kokande från början.

Själva svårigheten med denna övning skulle ju vara själva dosan-pannkakan. Jag har köpt speciellt dosa-mjöl. Dags att börja medan potatis-såsen puttrar på. Fasen också, man ska börja kvällen innan enligt instruktionerna, det skiter jag högaktningsfullt i…

Blandar 2 dl dosamjöl med 3.5 dl vatten, det kommer senare visa sig at det nog ska vara mer vatten om man ska lyckas få så där fint tunna dosas, ska komma i håg det nästa gång.

Så här ser det ut med klar smet och potatiscurry i vardande:

Dosa nr 1 blev mindre lyckad, jag pillade på den för tidigt.

Nr 2 såg ungefär likadan ut, så den struntar vi i.

Nu började smeten ta slut, jag fokuserar på att göra en liten dosa, drar även upp temperaturen på spisen till 8 på en 12gradig skala.

Tjoho nu börjar det likna något!  Mmm så ruggigt gott det ska bli, potatisfyllningen luktar helt rätt. Fyller mitt livs första dosa med härlig potatiscurry.

Jag iddes inte göra varken linsröra eller Kokoschutney idag, en sak i taget. Serverar med pickled mango och pickled chillies istället.

Mmm det blev faktiskt fantastiskt gott, men dosan blev inte alls så krispig som den borde, nästa gång ska jag prova ha mer vatten i smeten och steka på högre temperatur.