Aubergine a’la taliban

Jan Boris Möller medverkade en gång i tiden för en reklamfilm för Kockens kryddor, där hans tagline var: “Det här får jag betalt för att säga. Men det gör inget, för jag använder ju Kockens kryddor ändå!” Jag får inte betalt, men jag har fått en gratis påse “Kryddor från Rosengård” Kofta Masala från Kockens. Och det är därför jag ska laga Aubergine precis på det sätt som det görs i Tora-Bora bergen av talibaner, av opiumodlande bönder på slätterna, av korrupta väststödda politikers hembiträden i Kabuls finområden , av 19åriga grabbar som gör sig redo för en lång resa för att bli “ensamkommande flyktingbarn” i Sverige och en och annan svensk kolonialkrigare som gjort motsatt resa och nu sitter inne på Bagram-basen i väntan på att åka ut och “göra skillnad” med sin AK. (Yeah right, egentligen vet jag inte mer om afghansk matlagning än det som står på kryddpåsen, samt att jag tror de äter lika lite fläskkött som jag)

2 Små auberginer
10 champinjoner, gärna odlade i grotta för den rätta taliban-känslan
1 lök
5 körsbärstomater
3 projektilformade paprikor med lite styrka
matfett, jag använde både rapsolja och smör. Du använder såklart vad du vill även om danskt ister inte är speciellt passande här.

ca 1/4 paket Kryddor från Rosengård -Kofta Masala
2 klyrror vitlök

Börja med att vända auberginerna mot Mekka och hugga av toppen. Skiva resten.

Jag brukar alltid salta auberginer och låta dem stå så länge jag orkar. 5-60 minuter. Auberginer innehåller något bittert ämne som lakas ut av salt.

Efter ett tag, 5-60 minuter alltså sätter jag igång med resten. hackad lök och svampinjoner mjuksteks i rapsolja ihop med Kryddor från Rosengård Kofta Masala

Skölj de där aubergineskivorna som legat och saltats

Hiva ned dem i kastrullen ihop med paprikan vitlöken och två rejäla klickar turkisk (går lika bra med afghansk) Yoghurt. Tomaterna ska också ned här nånstans.

När det är klart, avnjut gärna med Coca Cola cherry zero direktimporterad med flygfrakt från USA. Precis som i Afghanistan. jag garnerade med några mintblad som blev över från gårdagens umm… alkoholfria saftdryck..

Omdöme, smakar riktigt gott faktiskt, möjligen ska man inte vara så generös med kryddorna som jag var. Värt att notera är att inget salt är tillsatt förutom det som fanns i kryddmixen och det som inte blev bortsköljt från auberginerna.