Grönsaker masala

Dagens veg. eller dagens vegetariska mat om man så vill är inspirerad av det indiska köket. Mitt favoritkök. Den indiska maträtt som jag valde blev grönsaker masala. Kanske mest för att jag hade en öppnad påse med kryddmix för just denna rätt. Hur lagar man sådan god vegetarisk mat då undrar du? Kan jag verkligen laga indisk mat undrar en annan?  Japp, det kan ni! <-Dålig svenska, förhoppningsvis bra för det stora sökföretaget.

1 röd lök
ca 1,5 dl frysta svarta bönor (byt med fördel ut mot kikärter om ni vill, skyll er själva om ni använder burk- istället för hemkokta.)
6 stora champinjoner
1 morot
1 palsternacka
1 paprika
2 tomater
ca 1,5 dl turkisk yoghurt.
en rejäl klick smör
1-2 msk rapsolja
3 klyftor vitlök
lite torkad chili
ca 2 msk masala-kryddblandning

Tillbehör: Pickled chilis, pickled lime, pickled mango

Smör och olja är egentligen utbytbara mot varandra här, det är inte skitviktigt vilket fett du använder.

Smält smör i en stor traktörpanna, om du har så långsam spis som jag så hackar du löken,ganska fint och champinjonerna ganska grovt under tiden smöret smälter.

Stek sedan lök och champinjoner på låg värme medan du hackar de andra grönsakerna. Vill man vara feg och har ocenaer av tid kan man så klart hacka först och steka sedan.


Häll i masalakrydda och bönor, låt stå och puttra ett tag tills det geggat i hop sig lite. Det ska se såsigt ut, är det för torrt, häll i oljan, det gjorde jag. Masalakryddan kan man köpa här om man inte har någon indisk affär i närheten. Jag har inte provat den butiken, jag bara googlade.

Nu börjar det lukta gott och man blir hungrig, pytsa i resten av grönsakerna. Det viktiga här är att man tar dem i ordning med de mest svårkokta först:1 Palsternacka-morot 2: paprika-tomat

Det är även dax att ha i Yoghurten, vitlöken och chilin.

Efter en 5-7 minuter ser det så här gott ut:

Jag lyxade till det och tog tre sorters pickles till, chilli, lime och mango. Finns i välsorterade butiker. Pickled chilli är löjligt gott men alltför svårt att hitta, Jag köpte på Indo Pak när jag var i Malmö Prova så kallade “turklivs” om det inte finns i din Svenne-ICA. Bäst är så klart en affär som säljer indiska matvaror. Men alla har det inte så bra.  Skitgott blev det iallafall, jag måste ta en tallrik till!