Fuskgrekisk omelett

Så dagens vegetariska mat blir en omelett. Med en lätt grekisk smakreferens.
Det känns förövrigt lite fånigt att skriva just vegetarisk mat när man är vegetarian sedan Comodore 64 var den hetaste spelmaskinen och all mat man gör och har gjort är just vegetarisk. Men var gör man inte för att bli sedd av det stora sökmotorföretaget.

3 ägg
1 gul lök
1 rödbeta (på egen risk, valfritt!)
½ buljongtärning
rosmarin
oregano
mynta
tomatpuré
100g. vit ost som ej får kallas “feta”

Tag en stekpanna, gärna med teflonbelggning, häll i en skvätt olja, gärna oliv. Låt pannan bli varm medan du hackar löken. Har du en snabbare spis än jag får du hacka fortare än jag. Jag rågade ha en rödbeta över i kylen, så jag provar att riva ned den med. Detta hade jag inte tänkt från början alls. Ost är däremot väldigt viktigt i en omelett så jag tar och demonterar en halv bit vitost i en bunke innan jag måste kolla om pannan blivit varm. Då ser det ut så här:

-Hmm blev visst väldigt mycket rödbetor och lök här…

Pannan har inte blivit varm än så daskar jag ned tre ägg och resten av ingredienserna, och rör om ordentligt innan jag häller ned smeten i stekpannan.

Nu är det kalasbra om man har ett lock, det gör att värmen blir lite jämnare. Så kan det stå ett tag på mediumvärme, du kan ta ett glas Metaxa och kolla på ekonominyheterna på TV ett slag. När det börjar lukta lite gott från köket, eller omeletten glider på plattan när du skakar på plattan är det dags att vända på omeletten.

Detta tycker jag är ganska viktigt, att botten är “fast” så att man får en snygg yta. Det ska inte se ut som äggröra. Efter att ha vänt på omeletten, jag gjorde en tallriksvändnning, ser det ut så här:

Gå tillbaka till Metaxan och nyheterna om €-krisen ett slag. När det luktar gott igen är maten klar.

Ät, vill man ha några skivade tomater till så är det jättegott, men det går bra ändå. Blev det gott med rödbeta i då? -Jajamänsan! Men det blev kanske lite för mycket rödbeta/lök jmf med andra ingredienser.

Så pass gott att det tog slut i stekpannan, blir ingen matlåda i morgon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *