Blomkål masala / Gobi masala

Vardag igen och dax för lite ordentligt käk. Vegetariskt såklart, som vanligt, som alltid de senaste 25 åren. Den här gången gör jag något jag kan kalla för gobi masala, eller på svenska blomkål masala, så alla fattar. Kikade in i kylskåpet och hittade:

1 lök
1 blomkålshuvud
1 gul paprika
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk, köp aldrig någonsin kokosmjölk “light” lova det! Det är exakt samma produkt fast med mer vatten som du betalar dyrt för!
1 stjälk selleri

Currypulver “Tandoori masala”
Japansk soja
Torkad chili
Smör
Senapsfrön
Ingefära

Hacka löken och  stek på låg temperatur i en gryta ihop med smör, currypulver, hackad ingefära  och senapsfrön. Hittar du inte just “Tandoori masala” pulver i din lokala mataffär så ta nått annat pulver som det står “masala” eller “curry” på.


Om du av religiösa eller andra skäl inte äter lök kan du öka mängden vitlök istället. Äter du inte smör av politiska, medecinska eller andra skäl, ta olja eller din favoritprodukt från margarinindustrins kemister.

Dela blomkålen i lagom stora bitar och kasta ned i grytan. Ta gärna med några av de spädare delarna av blasten också.

tillsätt kokosmjölk soja och vitlök efter en stund. Låt stå och koka på ungefär exakt lika lång tid som det tar att gå ned i tvättstugan och vika en laddning tvätt och kasta in en ny i tumlaren.  När du kommer upp igen är det hög tid att slänga ned paprika och selleri, smaka av själva såsen, tillsätt chili och eventuellt mer soja.

Koka otåligt några minuter, och servera medan paprikan fortfarande är krispig.

Faktiskt inte alls den godaste rätt med blomkål eller curry jag lagat. Men helt okej. Det jag tänker på som absolut kan förbättras är mer kryddor och mer fett. Dessutom kokade jag det hela lite för länge medan jag var i tvättstugan. Men det misstaget gör ju inte DU om när du lagar mat! Smaklig spis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *