Soppa på röda linser

Idag blir det riktig snabbmat! Både snabbare, godare och nyttigare än både hästlasagne, Gorbys, Billys och Donken. Normalt sett så jobbar jag så att jag startar varje inlägg från min mobiltelefon i köket. Skriver rubriken och tar bilder löpande under tillagningen. När jag får en stund över går jag till datorn och skriver texten. När maten är klar brukar jag vara i slutet på inlägget.
Denna gång blir dock maten klar långt före texten blir det.

Detta behövs:

1 lök, jag tog röd, men gul går lika bra
2-3 klyftor vitlök
ca, verkligen ca 100gram röda linser
ca 5 dl vatten
tomatpuré
buljongtärning
Valfritt matfett. Jag tog olivolja

torkad chili, eller cayennepeppar
spiskummin
muskotnöt
kanel

2 lagerblad

Det gör inget om ni saknar någon av kryddorna, men det blir godare med alla.

Jag är inte sponsrad av Eldorado även om man kan tro det på bilden. Ni får gärna skicka ett mail eller tweet om ni vill ändra på den saken. Jag tänkte prova att plåta av alla ingredienserna innan jag börjar bara. Ja, jag vet att bilden är suddig, men den är iallafall rättvänd för en gångs skull. Jag lär mig långsamt.

Täck botten på en kastrull med ditt favoritmatfett. Mjukfräs löken ihop med kanel och spiskummin.

Skölj linserna under tiden i vatten. Enklast är att låta dem bada lite. När det luktar gott av upphettade kryddor är det dax att ha i allt annat. Lagerblad, linser, vitlök, buljongtärning, chili. Ha inte i allt vatten på en gång dock, det är mycket bättre att ha i lite för lite än lite för mycket. Ta 3 dl o spara de andra om ni måste använda mått. Tillsätt ett rejält sprut tomatpuré och riv över muskot, en läsare berättade att hen tagit så mycket som en halv muskotnöt, jag tycker det låter som i mesta laget, men smaken är olika. Varning överdriven konsumtion av muskot kan skada din hälsa allvarligt

Låt koka i 3-60 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha på linserna. Jag tycker 4-5 minuter är lagom.

Ät med god aptit och prova de här nya roliga Twitter och Facebook-knapparna jag har lagt in.